Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στο παιχνίδι εκφοβισμού των πολιτών και η Εθνική Τράπεζα


Καταστροφικά σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), παρεμβαίνοντας, με τη σειρά της, στο παιχνίδι εκφοβισμού των πολιτών, οι οποίοι συσπειρώνονται σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας πληθωριστικό φαύλο κύκλο.
Στις ασκήσεις επί χάρτου που συνδέουν την τήρηση των Μνημονίων με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, οι επιτελείς της ΕΤΕ εκτιμούν ότι θα καταγραφόταν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά τουλάχιστον 55% σε ευρώ, αύξηση της ανεργίας κατά 34% και πρόσθετη ύφεση 22% (εκτός της συρρίκνωσης κατά 14% στην περίοδο 2009-2011).
Όπως εκτιμούν, ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 30% αρχικά, διατηρώντας ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, καθώς θα αυτοτροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών τιμών, γεγονός που θα ακύρωνε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.
Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει ότι, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, η δυσκολία πρόσβασης σε συνάλλαγμα θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεών της στους δανειστές (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Αυτό, σύμφωνα με την τράπεζα, θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και τη δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες.
Μάλιστα οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι οι παραπάνω συνέπειες εκτιμώνται σε ένα σενάριο ήπιας μετάπτωσης στο νέο νόμισμα, σημειώνοντας ότι εάν η χρεωκοπία είναι ανεξέλεγκτη, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Αλλαγές στο Μνημόνιο
Στην ίδια έκδοση οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας αναφέρονται και σε αλλαγές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του Μνημονίου, προς την κατεύθυνση στήριξης των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Πρόκειται για αναθεωρήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κοινωνική στήριξη στο πρόγραμμα, οι οποίες περιλαμβάνουν την επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής και την αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση. «Οι εταίροι μας πιθανόν να αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη ευελιξία τις προαναφερόμενες προσαρμογές και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται», υπογραμμίζει η Εθνική Τράπεζα. Στην ίδια ανάλυση πάντως επισημαίνεται ότι η έγκριση των αλλαγών αυτών προϋποθέτει απόφαση της Συνόδου Κορυφής και στη συνέχει την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, κατά την Εθνική Τράπεζα, στον βαθμό που εξασφαλιζόταν μια αξιόπιστη πολιτική δέσμευση για αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των αναπροσαρμοσμένων δημοσιονομικών στόχων.
Δ. ΤΣΙΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου