Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τι είναι διαπλοκή; Τον ανένδοτο κήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα media της διαπλοκής

© ThePressProject.gr
"Διαπλοκή είναι χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής και πολιτική για παραγωγή χρήματος».  Ο ορισμός δια στόματος Βασίλη Μουλόπουλου. Η πρώτη πράξη στην (προεκλογική) αντεπίθεση έναντι του media-κού πολέμου που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε. 
Ο Βασίλης Μουλόπουλος με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Γαλλία έδωσε το σύνθημα, με σφοδρή επίθεση στους τηλεοπτικούς σταθμούς της διαπλοκής. Μίλησε για "κύκλωμα που κυριάρχησε και αλλοίωσε την πολιτική και τη δημοκρατία στη χώρα, δημιούργησε ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα που σάπισε". Αναφέρθηκε  στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας ότι η περίφημη ψηφιακή τηλεόραση, που θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει δεν έγινε, υπενθυμίζοντας ότι τα κανάλια μέχρι τώρα λειτουργούν με προσωρινές άδειες, κάτι που και με απόφαση του ΣτΕ είναι παράνομο, όπως παράνομη είναι και η λειτουργία του ΕΣΡ. 

Ο Βασίλης Μουλόπουλος ανήκει στην ξεχωριστή εκείνη κατηγορία πολιτικών που γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα την εσωτερική λειτουργία των ΜΜΕ, των εντύπων κυρίως της διαπλοκής. Ξέρει τι λέει και πως να αποκαλύψει μεθόδους και τακτικές. 
Η αρχή έγινε. Τα Μέσα που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσουν την επίθεση ξεσκονίζοντας το μοντέλο λειτουργιας και τις κρυφές ή φανερές σχέσεις του πολιτικού συστήματος με την αγορά της τηλεόρασης.
Ήδη στην ιστοσελίδα του κόμματα left.gr  μιλάνε για  το "πάρτυ των ιδιοκτητών με τις συχνότητες". 

Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κατανοητή, λογικό επακόλουθο. Πριν αλλά κυρίως μετά την 6η Μάη δέχεται σαρωτικά την επίθεση του κυρίαρχου media-κού κατεστημένου. Και να ήθελε δεν μπορούσε να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που ελέγχουν και καθοδηγούν το εκπεμπόμενο μήνυμα προς τους πολίτες.

Ωστόσο θα πρέπει κάποιος να επισημάνει μια παράδοξη πολιτική σύμπτωση. 
Κάθε πολιτικός άνδρας στο παρελθόν, όταν ήθελε να οξύνει την προεκλογική του παρουσία καταφερόταν με σφοδρότητα εναντίον των διαπλεοκομένων. Να θυμηθούμε τον Κώστα Καραμανλή; Τον Γιώργο Παπανδρέου; Τον Αντώνη Σαμαρά;

Ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή έχει αναδειχθεί σε ηράκλειο αγώνα. Αλλά -έως τώρα- αποδεικνεύεται πως το τέρας της διαπλοκής είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι κόβουν οι πολιτικοί, δυο γεννιούνται. Μένει να αποδειχθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ στον ανένδοτο αγώνα του εναντίον της διαπλοκής θα κουβαλήσει τη δάδα της φωτιάς. 

Ματίνα Παπαχριστούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου